اخبارمتوسطمقاله

استخراج بیت کوین و سایر رمزارزها، در سایه نگرانی‌های زیست محیطی

آیا استخراج رمز ارز، اثرات جبران‌ناپذیری بر محیط زیست خواهد داشت؟

شاید در ابتدای معرفی بیت‌ کوین، کمتر کسی گمان می‌کرد که پرچم‌دار دنیای کریپتوکارنسی، علی‌رغم تمام تحولاتی که در عرصه مالی جهانی ایجاد کرد، مورد تاخت فعالان محیط زیست قرار بگیرد. در این مقاله به بررسی آینده استخراج بیت کوین و سایر رمزارزها در سایه نگرانی‌های زیست محیطی خواهیم پرداخت. همچنین، به این موضوع خواهیم پرداخت که آیا تکنولوژی بلاک‌چین می‌تواند گامی برای جبران بردارد؟

استخراج بیت کوین

استخراج بیت‌ کوین، صنعت ماینینگ و گرمایش زمین

برای بررسی بهتر این روند، بهتر این است که نگاهی کوتاه به ساز و کار بیت‌کوین داشته باشیم. به زبان ساده، شبکه بیت‌کوین یک سیستم پرداخت دیجیتالی همتا به همتا (Peer-to-Peer Network) است. بلاک‌ چین بیت‌کوین برای تایید و پردازش تراکنش‌های درون شبکه از مکانیزم اجماعی، به‌نام مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده می‌کند. سیستم اثبات کار بر اساس پردازشی که در فرآیند استخراج (Mining) انجام می‌گیرد، بنا شده است. ماینرهای بیت‌کوین برای ایجاد بلاک‌ جدید و پردازش تراکنش‌ها، به رقابت می‌پردازند و پس از حل یک پازل رمزنگاری شده به وسیله سخت‌افزارهایی که در اختیار دارند، موفق به ایجاد بلاک جدید شده و پاداش ایجاد بلاک را در قالب بیت‌کوین دریافت می‌کنند.

تا به این جا، همه چیز بر روی کاغذ بسیار ایده‌آل است. این سیستم امتحان خود را پس داده و بسیاری از ماینرها را مجذوب خود کرده است. استخراج بیت‌کوین به یک فعالیت پر درآمد تبدیل گشته و در سرتاسر جهان طرفداران خود را دارد. شرکت‌های فروشنده دستگاه‌های استخراج بسیاری در این زمینه فعال هستند و روز به روز به تعداد مزارع استخراج بیت‌کوین (Mining Farms) افزوده می‌شود.

از طرفی، همان‌طور که ممکن است بدانید، جهان با چالشی به‌نام گرمایش زمین روبه‌رو است. چالشی که توازن زیست محیطی را بسیار زودتر از آن‌چه که انتظار می‌رفت برهم زده است. تولید بی‌امان گازهای گلخانه‌ای، استفاده از سوخت‌های فسیلی و تمرکز بر روی صنعتی شدن کشورها به هر قیمتی، باعث اخلال در نظم طبیعت شده است.

اما چه ارتباطی بین استخراج رمزارزها و محیط زیست وجود دارد؟

آیا تکنولوژی بلاک‌چین به‌عنوان یک پرچم‌دار در عرصه علم، در انجام رسالت خود شکست خورده است؟

استخراج بیت کوین و مصرف انرژی

استخراج بیت‌ کوین و مصرف انرژی

استخراج بیت کوین در مقیاس گسترده، مانند اتفاقی که هم‌اکنون در حال رخ دادن است، انرژی الکتریکی زیادی را می‌طلبد. این انرژی با توجه به پراکندگی جمعیت ماینرها در جهان، از سوزاندن سوخت‌های فسیلی تهیه می شود. به‌غیر از معدود کشورهایی که قوانین سخت‌گیرانه‌ای در رابطه با حفظ محیط زیست دارند، در بسیاری از نقاط دنیا هم‌چنان قوانین و چهارچوب مشخصی برای استخراج رمزارزها تعیین نشده است.

کشور چین، که در حال حاضر استخراج بیت‌کوین را ممنوع کرده است، تا پیش از این ممنوعیت بیشترین جمعیت ماینرها را به خود اختصاص داده بود. بنابر تحقیق دانشگاه کمبریج، حدود %65 از ماینرهای بیت‌ کوین در چین مستقر بودند. همچنین به گزارش BBC، استخراج بیت کوین معادل 121 تراوات/ساعت انرژی الکتریکی در سال مصرف می‌کند. این میزان مصرف برابر با مصرف انرژی الکتریکی یک‌ سال کشور آرژانتین است!

اما به چین بازگردیم. حدودا 5 ماه پیش، بنا به دلایل سیاسی، دولت چین تحت فشار بانک جهانی، استخراج بیت کوین را در این کشور ممنوع اعلام کرد. این دولت تقاضایی برای دریافت وام از بانک جهانی ارسال کرده بود. این نهاد بین المللی هم شرط اعطا این وام را کاهش تولید آلاینده‌های فسیلی اعلام کرد. بنابراین دولت چین سریع‌ترین راه برای کاهش ناگهانی این آلاینده‌ها را جز در ممنوعیت استخراج بیت‌کوین نیافت. این ممنوعیت باعث کاهش شدید مصرف انرژی الکتریکی و پیرو آن مصرف سوخت فسیلی کمتر در نیروگاه می‌شد.

 

اما آیا چنین اقدامی تاثیری در روند کلی آلایندگی داشت؟

آیا این حقیقت که الگوریتم اثبات کار را نسبت به دیگر الگوریتم‌ها مانند اثبات سهام (PoS) کارآمدی کمتری دارد و برای شرایط کنونی که بر جهان حاکم است مناسب نیست، قابل انکار است؟

در حقیقت چنین اقداماتی مانند مسکنی موقتی عمل می‌کند. برای مثال، در مورد دولت چین، اقدام آن‌ها اثر مثبتی در روند کلی تاثیر استخراج بیت کوین بر آلایندگی محیط زیست نداشت. در پی آن ماینرها تنها محل جغرافیایی خود را تغییر دادند و پس از وقفه‌ای کوتاه، فرآیند استخراج از سر گرفته شد. برای توقف چنین روندی باید به تکنولوژی استفاده شده در بلاک چین بیت کوین رجوع کرد. به‌نظر می‌رسد که بهینه‌سازی و یا جایگزینی این رمزارز پرطرفدار، تنها راه چاره خواهد بود.

باز هم انتقاد

از دیگر انتقادهای اساسی که به استخراج بیت کوین وارد است، میزان بالای زباله‌های الکترونیکی است. سخت افزارهایی که از آن‌ها برای ماینینگ استفاده می‌شود، پس از مدتی کارایی خود را از دست می‌دهند. برخلاف دیگر سخت‌افزارهای کامپیوتری، این قطعات امکان استفاده مجدد برای اهدافی دیگر را ندارند. بر اساس داده‌های Digiconomist، میزان تولید زباله‌های الکترونیکی در هر تراکنش، 268 گرم (معادل تقریبا دو گوشی آیفون 12) است. این روند، سالانه به تولید حدود 8 الی 12 تن زباله الکترونیکی غیرقابل استفاده منجر می‌شود.

رمزارزهایی بدون نیاز به استخراج

لازم به توضیح است که رمزارزهای پاکی هم در اکوسیستم فعال هستند. این دسته از رمزارزها به دلیل تکنولوژی پویای خود، کمترین اثر مخرب ممکن را بر محیط زیست می‌گذارند. بلاک چین این دسته از رمزارزها، از مکانیزم اجماع اثبات سهام بهره می‌برد. سازوکار پروژه‌هایی مانند EOS و یا Cardano به‌گونه‌ای است که نیازی به فرآیند استخراج ندارند. پردازش تراکنش‌ها در این نوع از شبکه نیازی به مصرف انرژی زیادی ندارد و با انرژی یک رایانه معمولی می‌توان اهداف شبکه را پیش برد.

راهکار تکنولوژی بلاک چین چیست؟

تکنولوژی بلاک چین به عنوان تکنولوژی مادر اکوسیستم کریپتوکارنسی، در تمام عرصه‌های دیگر صنعتی خوش درخشیده است. نهادهایی هستند که قصد دارند با استفاده از این تکنولوژی برای جبران پیامدهای زیست محیطی اقدامات لازم را انجام دهند. یکی از این نهادها، بنیاد “بلاک چین برای آب و هوا” (Bockchain for Climate) است. شعار اصلی این بنیاد، تلاش برای اجرای معاهده پاریس (نشستی با حضور کشورهای باهدف کاهش آلاینده‌های زیست محیطی، به‌منظور جلوگیری از افزایش دمای زمین به میزبانی شهر پاریس انجام گرفت) بر بستر بلاک چین است.

این بنیاد قصد دارد تا تمام فعالیت‌های مثبت و منفی در راستای معاهده پاریس را بر روی پلتفرمی غیرمتمرکز ثبت کند تا در شفافیت کامل، گام‌های مثبت در راستای کاهش آلودگی‌ها مشخص گردد. به‌کارگیری تکنولوژی بلاک‌ چین برای بهبود چنین وضعیتی قطعا گامی مثبت خواهد بود. این تکنولوژی باعث تسریع در روند کمک به جلوگیری از تغییرات دمایی و اقلیمی خواهد شد.

سخن پایانی

 

در دنیایی که از یک سو با تکنولوژی و از سوی دیگر با سیاست گره خورده است، پیش‌بینی آینده‌ شاید دشوار نباشد. پرچم‌داران این روزهای دنیای رمزارزها، به واسطه حضور رقبای تازه نفس و نقطه ضعف‌هایی که دارند، دیر یا زود از جمع مدعیان کنار خواهند رفت. بدون شک در آینده‌ای که خیلی دور نیست، این تکنولوژی پلتفرم‌ها خواهد بود که حرف اول را در ارزش‌گذاری یک رمزارز می‌زند.

همراهان ارجمند تترلند، برای خرید فوری تتر و فروش فوری تتر، می‌توانید از طریق وبسایت تترلند اقدام نمایید. از دیگر گزینه‌های پیش روی شما برای خرید فوری تتر و فروش فوری آن، اپلیکیشن تترلند است که می‌توانید از طریق کافه‌بازار، گوگل پلی و وبسایت تترلند دانلود کنید.

همچنین مطالعه دیگر مقالات بلاگ تترلند می‌تواند کمک شایانی به افزایش آگاهی شما در زمینه رمزارزها بکند.

 

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا