آموزشپیشرفتهمقاله

نگاهی به یونی ‌سواپ و ارز دیجیتال UNI

در این مقاله از بلاگ تترلند، به بررسی متفاوت یونی سواپ می‌پردازیم. همچنین پیش‌بینی قیمت ارز دیجیتال یونی سواپ (UNI) را از دیدگاه کارشناسان برای سال‌های 2022 و 2023 بیان می‌کنیم.

به زبان ساده، یونی سواپ یک صرافی غیرمتمرکز است که این امکان را برای همه فراهم می‌کند بدون نیاز به تایید و یا حضور واسطه، توکن‌های ERC-20 شبکه اتریوم را مستقیما معامله کنند. اما شاید درک این تعریف فشرده کمی دشوار باشد. پس برای درک بهتر این تعریف، نگاه دقیق‌تری به چند مفهوم اساسی‌تر خواهیم داشت.

ارز دیجیتال یونی سواپ

مروری بر عملکرد صرافی متمرکز و غیرمتمرکز

 

برای درک این موضوع که یونی سواپ چیست و چگونه کار می‌کند، ابتدا به بررسی کوتاهی از نحوه عملکرد صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز می‌پردازیم. برای شروع باید بدانیم که مفهوم متمرکز بودن در صرافی چه تاثیری بر عملکرد آن دارد.

وقتی صحبت از متمرکز بودن یک صرافی می‌شود، به این معنی است که یک نهاد و یا بنیاد، کنترل کامل آن را برعهده دارد.

از طرفی، بیشتر صرافی‌های متمرکز از قوانین احراز هویتی پیروی می‌کنند.

همان‌طور که می‌دانید قوانین احراز هویت برای جلوگیری از پول‌شویی و افزایش ضریب امنیتی معاملات اهمیت به‌سزایی دارند. اما نقد بزرگی که بر این فرآیند وارد است، زمانی است که صرف تایید احراز هویت می‌شود. خوشبختانه، تترلند با تغییر در سیستم احراز هویت خود، زمان انجام این فرآیند را به 10 دقیقه کاهش داد تا تمام کاربران تنها با چند کلیک، به سرعت امکان انجام معامله را داشته باشند.

همچنین در صرافی‌های متمرکز، این صرافی است که کنترل دارایی شما را برعهده خواهد داشت.

هنگامی که برای خرید و یا فروش ارزی خاص اقدام می‌کنید، باید سفارش خود را ثبت کنید. این سفارشات در Order Book صرافی لیست می‌شوند تا خریدار و یا فروشنده نسبت به سفارش اقدام کند و معامله انجام شود.

اما اگر به صرافی‌های غیرمتمرکز نگاهی داشته باشیم، متوجه تفاوت‌های اساسی خواهیم شد.

مفهومی به‌نام DEXs

صرافی‌های غیرمتمرکز (Decentralized Exchanges) به‌طور خلاصه DEXs نامیده می‌شوند. این صرافی‌ها بخشی از سیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi) هستند. عبارت سیستم مالی غیرمتمرکز به خدمات مالی مانند صرافی‌ها، بیمه‌ها یا موسسات خدمات مالی اطلاق می‌شود که بر پایه تکنولوژی بلاک‌چین به‌صورت غیرمتمرکز بنا شده‌اند. برای آشنایی بیشتر با DeFi، می‌توانید مقاله مرتبط با موضوع امور مالی غیرمتمرکز را در بلاگ تترلند مطالعه کنید.

برخلاف صرافی‌های متمرکز که برای فعالیت به یک نهاد و سرور مرکزی به‌منظور عملیاتی شدن نیاز دارند، صرافی‌های غیرمتمرکز براساس قرارداد‌های هوشمند بر بستر تکنولوژی بلاک‌چین بنا شده‌اند.

به بیانی ساده‌تر، مجموعه‌ای از قوانین هستند که توسط شبکه‌ای از کامپیوترهای مستقل، بدون حضور هیچ تصمیم گیرنده مرکزی، اجرایی می‌شوند.

از آن‌جایی که DEXها توسط هیچ ناظر مرکزی کنترل نمی شوند، از هیچ محدودیتی برخوردار نبوده و برای همه قابل استفاده هستند. وقتی از یک DEX استفاده می‌کنید نیازی به ساخت حساب کاربری و یا طی کردن مراحل احراز هویتی ندارید. همچنین به دلیل اینکه کاربران مستقیما از طریق کیف‌پول خود معامله می‌کنند، کنترل کامل دارایی‌های خود را در اختیار دارند.

از دیگر تفاوت‌های بارز صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز، نوع تعیین قیمت ارزهای دیجیتال لیست شده در این صرافی‌ها است.

رمزارز یونی سواپ

اهمیت Order Book و Liquidity Pool

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، در صرافی‌های متمرکز، خریدار و فروشنده باید ثبت سفارش کنند تا درخواست آن‌ها در Order Book صرافی ثبت شود. منطقی‌ است که هرچه تعداد خریدار و فروشنده بیشتر باید، حجم سفارشات در Order Book بیشتر می‌شود که در این حالت یافتن خریدار و یا فروشنده برای انجام معامله ساده‌تر خواهد بود. این ویژگی در صرافی که باعث بهبود در روند نقدشوندگی ارز دیجیتال می‌شود، Liquidity نام دارد.

فرض کنید که در یک صرافی، تنها دو خریدار و دو فروشنده داشته باشیم. در این حالت، یافتن دو طرف معامله که بر سر یک قیمت توافق داشته باشند بسیار دشوارتر است. در واقع بدون ویژگی Liquidity در صرافی، عملا حیات آن غیرممکن خواهد بود، چرا که امکان انجام معامله وجود نخواهد داشت.

اما چون در صرافی‌های غیرمتمرکز، Order Book وجود ندارد، در عمل مفهوم Liquidity هم در آن‌ها، با توجه به آن‌چه که در صرافی‌های متمرکز داریم، تعریف نمی‌شود. صرافی‌های غیرمتمرکز از مفهوم دیگری به نام استخرهای نقدینگی (Liquidity Pool) استفاده می‌کنند. افرادی که در این استخرها سرمایه‌گذاری می‌کنند به تامین کننده نقدینگی (Liquidity Providers) شهرت دارند که LP نامیده می‌شوند. LPها در ازای سرمایه قفل شده در استخرهای Liquidity، بخشی از کارمزد تراکنش معاملات را دریافت می‌کنند. به این فرآیند Liquidity Mining گفته می‌شود.

یونی سواپ

در دنیای یونی سواپ چه می‌گذرد؟

اما حالا، پس از بررسی اجمالی چگونگی سازوکار در این دو نوع صرافی، به سراغ یونی سواپ باز می‌گردیم.

ابتدا به سراغ چگونگی تعیین قیمت ارزهای دیجیتال در یونی سواپ می‌رویم. به دلیل نداشتن Order Book در صرافی یونی سواپ، معامله‌گرها در استخرهای نقدینگی به انجام معامله می‌پردازند. معیار تعیین قیمت در صرافی‌های غیرمتمرکز بر اساس یک فرمول (الگوریتم) ریاضی تعیین می‌شود. این الگوریتم که AMM نام دارد، مخفف عبارت Automatic Market Maker است. یونی سواپ از یک AMM که Constant Product Market Maker نام دارد استفاده می‌کند. از این الگوریتم برای تعیین قیمت ارزهای دیجیتال در صرافی یونی سواپ استفاده می‌شود.

اما اجازه دهید تا کمی بیشتر وارد جزئیات این تعیین قیمت شویم. AMM مورد استفاده در یونی سواپ از یک فرمول ساده ریاضی پیروی می‌کند. این فرمول به‌صورت X × Y = K تعریف می‌شود. برای واضح‌تر شدن موضوع، یک مثال را با هم بررسی می‌کنیم:

 

فرض کنید 10 اتر (X) و 10,000 دای (Y) در یک استخر نقدشوندگی (Liquidity Pool) داریم. با توجه به فرمول، مقدار نهایی و پایدار (Constant) برای K، عدد 100,000 است.

10ETH × 10,000 DAI = 100,000

 

اکنون فرض کنیم که یک اتر در استخر معامله شده است. در اینصورت چه مقدار دای برای برقراری معادله لازم است؟

اگر یک اتر از مجموع اترهای استخر کم شود، معادله به اینصورت خواهد بود:

 10ETH × ? = 100,000 

 با توجه به قوانین ریاضی، برای به دست آوردن مقدار دای در معادله، باید حاصل تقسیم 100,000 بر 9 را محاسبه کرد که عدد 11,111 را نشان می‌دهد. یعنی اکنون باید به ازای هر اتر، 1,111 دای در Liquidity pool وجود داشته باشد.

با استفاده از این فرمول، Liquidity همواره به میزان مناسبی باقی خواهد ماند.

 

ظهور یونی سواپ

 

یونی سواپ بر بستر شبکه اتریوم ایجاد شده است که برای معامله توکن‌های ERC-20 به‌کار می‌رود. یونی سواپ محبوب‌ترین برنامه غیرمتمرکز بر روی پلتفرم اتریوم است که هر هفته هزاران کاربر از آن برای انجام معاملات خود استفاده می‌کنند.

اولین نسخه از یونی سواپ در نوامبر 2018 شروع به‌کار کرد. این نسخه از یونی سواپ که V1 نامیده می‌شود، امکان معامله هر توکن ERC-20 را صرفا با اتر فراهم می‌کرد.

در ماه می 2020 با معرفی نسخه V2 یونی سواپ، امکان تبادل توکن‌های ERC-20 به‌صورت مستقیم به یکدیگر، بدون نیاز به تبدیل کردن به اتر، فراهم شد.

درست یک سال بعد، در می 2021 که نسخه V3 یونی سواپ معرفی شد، امکان دریافت پاداش بیشتری براساس سرمایه‌گذاری در Liquidity Pool فراهم شد. همچنین هزینه انجام تراکنش‌ها در این نسخه نسبت به نسخه V2 کاهش پیدا کرد.

قیمت یونی سواپ

پیش بینی قیمت ارز دیجیتال یونی سواپ (UNI)

 

ارز دیجیتال بومی یونی سواپ، UNI نام دارد که در حال حاضر، با قیمت 19 دلار و ارزش کل بازار 12 میلیارد دلار، بالاتر از LINK و MATIC در رتبه 18 مارکت کپ قرار دارد.

به‌ نقل از وب‌سایت Cryptonewsz، پیش‌بینی قیمت UNI برای سال 2022، قیمتی در حدود 60 دلار خواهد بود.

همچنین پیش‌بینی‌ها برای سال 2023 برای قیمت ارز یونی سواپ، قیمت 200 دلار را تخمین زده‌اند. به‌طور کلی با توجه به پتانسیل یونی سواپ، آینده درخشانی برای این ارز دیجیتال پیش‌بینی می‌شود. اما همواره در نظر داشته باشید که برای سرمایه‌گذاری، تنها تکیه بر پیش‌بینی‌ها کافی نیست. آن‌چه که اهمیت دارد، تحقیق و تعیین استراتژی مناسب برای سرمایه‌گذاری است.

همراهان گرامی تترلند، همواره دقت داشته باشید که برای سرمایه‌گذاری بر روی رمزارزها باید از نکات مهمی آگاه باشید. همچنین  استفاده از ارزهای پایداری مانند تتر را فراموش نکنید. تبادل فوری تتر (خرید فوری تتر و فروش فوری تتر)  به شما در انجام معاملات کمک شایانی خواهد کرد.

برای خرید و فروش فوری تتر، می‌توانید از طریق وبسایت تترلند اقدام کنید. از دیگر گزینه‌های پیش روی شما برای خرید فوری تتر و فروش فوری تتر، اپلیکیشن تترلند است که برای دانلود آن می‌توانید از طریق کافه‌بازار، گوگل پلی و وبسایت تترلند اقدام نمایید.

 

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا