
اتریوم یکی از بزرگترین و پرکاربردترین شبکه های بلاک چین و پروژه های منبع باز در جهان است.
این پروژه از زمان اولین انتشار خود در سال 2015، به سمت هدف نهایی اش یعنی تبدیل شدن به یک کامپیوتر جهانی غیرمتمرکز گام برداشته است. این کامپیوتر غیرمتمرکز میتواند روزی جایگزین بسیاری از برنامه های متمرکز مورد استفاده در زندگی روزمره باشد. در این مقاله به طور خلاصه اتریوم و کاربردهای آن و به ویژه نسخه جدیدش یعنی اتریوم 0.2 یا سرنیتی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
آشنایی با اتریوم و کاربردهای آن
اتریوم یک بستر غیرمتمرکز برای اجرای قراردادهای هوشمند است. هیچگونه احتمال از کارافتادگی، سانسور، تقلب یا دخالت افراد شخص ثالث برای برنامههایی که روی این شبکه اجرا میشوند، وجود ندارد. هدف اتریوم این است که برای انجام امور زندگیمان به هیچ بانک، شرکت و نهاد دیگری بهجز خودمان نیاز نداشته باشیم.
اتریوم، پایه و اساس شروع یک عصر تاریخی جدید برای اینترنت است:
- اینترنتی که پول و مبادلات مالی، جزئی از ساختار آن است.
- اینترنتی که کاربران مالک دادههای خود هستند، به اپلیکیشن های آنها سرک کشیده نمیشود و اطلاعاتشان نیز نمیتواند سرقت شود.
- اینترنتی که همه افراد به یک سیستم مالی باز و روشن دسترسی دارند.
- اینترنتی که بر روی زیربنایی بیطرف و با دسترسی آزاد ساخته شده که توسط هیچ شخص یا نهادی کنترل نمیشود.
مانند سایر بلاک چینها، این ارز دیجیتال هم یک رمز ارز وابسته به خود به نام اتر یا(ETH) ether دارد.

رمز ارز اتریوم
اتر یک پول دیجیتال است و در مواردی شبیه بیت کوین عمل میکند. این رمز ارز کاملا دیجیتال بوده و می تواند خیلی سریع به هرکس و در هرکجای دنیا ارسال شود، تولید آن تحت کنترل هیچ دولت یا سازمانی نیست. مسلماً غیرمتمرکز است. در تمام دنیا مردم برای پرداخت های خود و یا حتی وثیقه از اتر استفاده میکنند.
اما برخلاف سایر بلاک چین ها، اتر قابلیت های خیلی بیشتری دارد. این پلتفرم قابل برنامه ریزی است، بدین معنی که توسعه دهندگان میتوانند برای ساخت انواع جدیدی از اپلیکیشن ها از آن استفاده کنند .
این برنامه های کاربردی غیرمتمرکز (dapps) قابل اعتمادند، به این معنی که به محض بارگذاری بر روی اتریوم، همواره طبق برنامه ریزی انجام شده کار میکنند. آنها با ایجاد انواع جدیدی از برنامه های کاربردی مالی، قادر به کنترل داراییهای دیجیتال خواهند بود.

بلاکچین اتریوم از زمان پیدایش تاکنون به روزرسانی هایی داشته است:
1. Homestead، مارس 2016
2. Metropolis: Byzantium، اکتبر 2017
3. Metropolis: Constantinople، فوریه 2019
4. Istanbul، دسامبر 2019
5. Ethereum 2.0، این نسخه قرار است در 3 فاز مختلف منتشر شود و فاز صفر آن در همین سال یعنی 2020، عرضه خواهدشد.
بعد از آشنایی کلی با اتریوم به سراغ جدیدترین به روزرسانی آن یعنی اتریوم 0.2 میرویم.
اتریوم ۲.۰ چیست؟
اتریوم ۲.۰ (Eth2 یا سرنیتی) جدیدترین بهروزرسانی نسخهی اصلی اتریوم است که در جهت سرعت بخشیدن به استفاده و کارکرد اتریوم، از طریق بهبود عمکرد آن طراحی شده است.

دنی رایان یکی از محققان برجسته حوزه اتریوم، اهداف طراحی سرنیتی را غیرمتمرکزسازی، انعطاف پذیری، امنیت، سادگی و ماندگاری طولانی میداند.
ویژگیهای اتریوم ۲.۰
وقتی با کلمه به روزرسانی مواجه میشویم، انتظار داریم علاوه بر اصلاح ضعف های نسخه های پیشین، تغییرات جدیدی نیز مشاهده کنیم. آخرین به روزرسانی اتریوم دارای دو ویژگی جدید است:
- اثبات سهام
در حال حاضر اتریوم 0.1 از سازوکار اجماع اثبات کار (PoW) استفاده میکند اما در اتریوم ۲.۰، مکانیزم اجماع این ارز دیجیتال، اثبات سهام (PoS) خواهد بود. اثبات کار از قدرت محاسباتی فیزیکی (ماینرها) و الکتریسیته برای ساختن بلوک در بلاکچین بهره میگیرد. در صورتیکه اثبات سهام، از اعتبارسنجها و ذخیره رمز ارز خود یعنی اتر کمک میگیرد.
- زنجیره شارد
زنجیره شارد مکانیزم مقیاس پذیری است که به طور قابل توجهی توان بلاکچین اتریوم را بهبود میدهد. در حال حاضر، داشتن یک زنجیره واحد ساخته شده از بلوک های متوالی، به طور باورنکردنی ایمن است و تأیید اطلاعات را آسان میکند.

با این حال، در این شبکه هر گره کامل (فولنود) باید در تأیید تمام تراکنشها در بلوکهای متوالی شرکت کند. این موضوع میتواند بر توانایی تأیید سریع تراکنشها تأثیرگذار باشد و باعث کندی شبکه شود؛ به ویژه زمانی که تعداد تراکنشها بالاست. زنجیره شارد مکانیزمی است که از طریق آن بلاکچین اتریوم به چند بخش تقسیم میشود. بنابراین مسئولیت پردازش داده ها بین بسیاری از گره ها تقسیم خواهد شد.
نقشه راه و فازهای اتریوم ۲.۰
برنامه ریزی شده است که این ارز دیجیتال حداقل در سه فاز اجرا شود: فازهای 0 ، 1 و 2. فاز صفر در سال 2020 و فازهای 1 و 2 در سالهای بعدی منتشر خواهندشد.
فاز صفر
این فاز دربرگیرنده اجرای «زنجیره بیکن» یا «بیکن چین» (Beacon Chain) میباشد. بیکن چین، مکانیزم اثبات سهام را برای خودش و همه زنجیرههای شارد مدیریت خواهد کرد.
نکته مهم: زنجیره فعلی اتریوم (اثبات کار) نیز برای جلوگیری از به وجود آمدن شکاف در پیوستگی داده ها، به کار خود ادامه خواهد داد.

فاز یک
تاریخ بهره برداری از فاز 1، سال آینده یعنی 2021 اعلام شده است. مهمترین اتفاقی که در این فاز خواهد افتاد، ادغام زنجیرههای شارد است. زنجیره های شارد کلید اصلی مقیاس پذیری اتریوم در آینده هستند زیرا امکان عبور تراکنش موازی را فراهم میکنند. 64 زنجیره در فاز 1 مستقر میشوند. بنابراین سرعت پردازش تراکنشها و دادهها در این ارز دیجیتال، حداقل حدود ۶۴ برابر سریعتر از نسخه قبلی آن خواهد بود.
فاز دو
این فاز که قرار است در سال 2021 یا 2022 منتشر شود، جایی است که عملکرد کل سیستم به صورت همزمان آغاز خواهد شد. انتقال زنجیرهی شارد از ظروف داده ساده به حالت زنجیره های ساختاریافته و قراردادهای هوشمند، مجدداً برقرار خواهدشد.
همچنین شاهد اضافه کردن حسابهای اتر و قابلیت انتقال و برداشت، پیادهسازی انتقالها در شاردهای متقاطع، فراخوان قراردادها، ایجاد محیطهایی برای اجرای برنامههای مقیاسپذیر در بستر این رمز ارز و وارد کردن زنجیره اتریوم ۱.۰ در یکی از شاردهای اتریوم ۲.۰ برای پایان دادن به فعالیت مکانیزم اثبات کار خواهیم بود.

جمع بندی
این ارز دیجیتال مدت هاست که مورد انتظار بوده و بارها در اکوسیستم بلاکچین، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
اثبات سهام و زنجیره شارد، پیشرفت قابل توجهی در مقیاسپذیری، امنیت و قابلیت دسترسی به ارمغان خواهند آورد. برای دارندگان اتر، اتریوم۲.۰ فرصتی جدید جهت مشارکت و دریافت پاداش برای حفظ شبکه فراهم میکند. بلاکچین اتریوم پس از این نسخه پایان نخواهد یافت و در سالهای بعد از فاز ۲، فرصتهای بیشتری برای افزایش دسترسی و عملکرد شبکه اتریوم وجود خواهد داشت.
منبع: تترلند
یک دیدگاه