
در اکوسیستم رمزارزها، پروژههای متعددی وجود دارند که هریک با اهداف متفاوتی پا به این عرصه گذاشتهاند.
رمزارزهایی مانند شیبا اینو، تنها با هدف افزایش قیمت و کسب سود و رمزارزی مانند ICP که با هدف بزرگی برای غیرمتمرکز کردن اینترنت ایجاد شدهاند.
تمام این پروژهها پس از طی نمودن مراحل تکامل خود، بر اساس فاکتورهای متفاوتی قیمت گذاری میشوند.
در این نوشته قصد داریم تا با بیانی ساده نحوه ارزشگذاری برروی رمزارزها را توضیح دهیم.
همچنین یک راهکار منطقی برای ورود به دنیای رمزارزها ارائه خواهیم کرد.
در بازارهایی که نسبت به رمزارزها سابقه بیشتری دارند، مانند بازار سهام ، سرمایهگذاری بر روی یک سهم بصورت متفاوتتری صورت میگیرد. ارزش یک شرکت یا کمپانی، براساس تجزیه و تحلیل اساسی برروی صورتحسابهای مالی آنها صورت میگیرد. در این بررسی میزان سودده بودن یک شرکت نیز مورد بررسی قرار میگیرد. در نهایت با تکیه بر این تحلیلها بر اساس صورتحسابهای مالی، سرمایهگذاری صورت میگیرد. اما در مورد رمزارزها داستان کمی متفاوتتر خواهد بود.
برای یک ارز رمزنگاری شده مفهومی بهنام صورتحساب مالی تعریف نمیشود. این امر دو دلیل عمده دارد؛
١- رمزارزها ساختاری نهادی ندارند. یک شرکت خاص با هسته مرکزی نیستند و فلسفه ساختاری غیرمتمرکزی دارند.
٢-اکوسیستم رمزارزها همچنان در مرحله رشد و رسیدن به بلوغ اولیه خود قرار دارد. تقریبا تمام پروژهای این عرصه در حال توسعه هستند، بههمین دلیل علیرغم فراگیری گسترده در بین مردم دنیا، هنوز در زندگی روزمره مردم آنچنان که باید به کار گرفته نمیشوند.
نقش غیرقابل انکار بلاکچین!
همانطور که ممکن است بدانید، ارزهای رمزنگاری شده از ماهیتی بهنام تکنولوژی بلاکچین بهره میبرند. بهدلیل پیچیدگیهای این تکنولوژی یکی از منطقیترین اقدامات برای پیبردن به ارزش و پتانسیل پیشرفت یک کوین، تحقیق، بررسی و دانستن بیشتر در مورد تیم و اهداف پروژهای است که پشتسر خود دارد.
اما پرسش اصلی که بسیاری از سرمایهگذاران همچنان از پاسخ آن اطلاعی ندارند، فاکتورهایی است که رمزارزها بر اساس آن ارزشگذاری میشوند.
فاکتورهایی که بر ارزشگذاری رمزارزها موثرند:
١- سودمند بودن
برای اینکه مردم به خرید و نگهداری یک کوین روی بیاورند، باید قابل استفاده و کاربردی باشد. کاربردی بودن یک کوین با سودده بودن آن رابطه مستقیمی دارد.
برای نمونه رمزارز شبکه اتریوم، یعنی اتر را بررسی میکنیم.
در اولین قدم، هرکسی که قصد توسعه و بکارگیری برنامهها را بر بستر بلاکچین اتریوم داشته باشد، نیاز به داشتن رمزارز اتر دارد. علت این است که از آن برای پرداخت هزینه Gas (واحدی است که انرژی لازم را برای انجام محاسبات یک عملیات خاص روی ماشین مجازی اتریوم را اندازهگیری میکند) استفاده کند. بنابراین از اتر بهعنوان یک ارز برای انجام فعالیتها در اکوسیستم اتریوم استفاده میشود. هرچه که کاربران بیشتری از اتر استفاده کنند، تقاضا برای استفاده از آن بیشتر میشود و باعث افزایش قیمت آن می گردد.
همچنین میتوان به کاربردهای دیگری مانند اعمال رای در شبکه، انجام مبادلات درون شبکهای و پرداخت سود اشاره کرد.
بنابراین اگر یک کوین کاربردهای لازم را نداشته باشد، عملا ارزشی از خود نشان نداده است. تنها کاربرد چنین کوینی نگهداری برای سود کردن است که البته اینکار هم ریسکهای بیشتری را در پی دارد.
٢-کمیابی (محدودیت) در عرضه
منظور از کمیابی، محدودیت ذاتی در عرضه یک کوین است. در عرصه اقتصادی، ثابت ماندن مقدار مشخصی از یک دارایی (کالا یا محصول) درصورتی که تقاضا برای داشتن آن به مرور زمان بیشتر شود، باعث افزایش ارزش آن خواهد شد.
بهعنوان مثال ماکزیمم عرضه بیتکوین محدود است و مقدار عرضه شده آن در نهایت ٢١ میلیون کوین خواهد بود. این محدودیت مخصوصا برای کوینهایی که کاربرد بسیار زیادی دارند، سبب افزایش ارزش خواهد شد.
بعضی دیگر از کوینها از روشی بهنام سوزاندن بهره میبرند. منظور از سوازندن، خارج کردن مقدار مشخصی توکن یا کوین از چرخه است. مقصود از بهکارگیری این مکانیزم، افزایش قیمت و یا حفظ توازن در عرضه و تقاضا است.
ارزش درک شده
یک کوین به میزانی ارزشمند است که در بازار خواهان داشته باشد. میزان ارزشمند بودن یک پروژه نیز بستگی به عوامل توسعه آن دارد.
برخی از فاکتورهایی که میتواند کاربران را برای سرمایهگذاری ترغیب کند :
١-پروژههایی که به اهداف تعیین شده در وایت پیپر خود بدون خروج از چهارچوب تعیین شده، دستمییابند.
٢-همکاری و شراکت با کمپانیهای بزرگ و یا دیگر پروژهها نشانه خوبی از پیشرفت یک پروژه است که میتواند برای ارزشمند شدن آن امیدوارکننده باشد.
٣-راهاندازی و اجرای موفقیت آمیز MVP.
حداقل محصول پذیرفتنی یا MVP که مخفف عبارت Minimum Viable Product است. MVP به معنای تولید محصول یا خدمتی است که حداقل ویژگیهای لازم برای ارائه به سرمایهگذار را دارد. این مرحله صرفا جهت بازخورد از مشتری و تحلیل رفتار او در کسب و کارها یا پروژههای نوپا انجام میگیرد.
برای ورود به دنیای پیچیده رمزارزها چه باید کرد؟
در طول این نوشته تاکنون، به موارد تاثیر گذار در تعیین قیمت و ارزش رمزارزها اشاره شد. دانستن این موارد برای هر سرمایهگذار میتواند در جهت سرمایهگذاری آگاهانه بسیار کمک کننده باشد.
برای ورود به دنیای رمزارزها و سرمایهگذاری در این بستر اولین و مهمترین قدم تحقیق، بررسی و مطالعه در مورد پروژه رمزارزی است که قصد سرمایهگذاری بر روی آن را دارید. این کار میزان ریسک را تا حد قابل ملاحظهای کاهش میدهد. همچنین این قدم مهم برای تعیین استراتژی معاملاتی و هدفگذاریهای بلند مدت نیز بسیار موثر واقع خواهد شد.
از طرفی برای شروع این مسیر، بودن در کنار مجموعهای حرفهای میتواند به رشد شما در بازار بسیار موثر واقع شود.
معرفی یک برند در فضای رمزارز ایران
اگر صرفا جزو سرمایهگذارانی هستید که به سود کردن از انجام معاملات خود اهمیت زیادی میدهند، پس چند سطر باقیمانده از این نوشته را بخوانید!
ورود به دنیای رمزارزها آنچنانهم که میگویند پیچیده نیست. این پیچیدگی زمانی خود را نمایان میکند که تک و تنها و بدون آگاهی در این عرصه قدم بگذارید.
از جمله پیچیدگیهای این عرصه که قطعا موجب ضرر شما خواهد شد، آگاهی نداشتن از قیمت تبادل و کارمزدی است که شما برای انجام معاملات پرداخت میکنید.
یکی از پلتفرمهای تخصصی تبادل رمزارز تتر در ایران، مجموعه تترلند است. این مجموعه بهصرفهترین نرخ تبادل رمزارز تتر را در ایران ارائه میدهد. خرید تتر با قیمت بهصرفه میتواند مسیر شما را برای سرمایهگذاری سادهتر کند. جهت بهرهمند شدن از بهترین قیمت خرید و فروش تتر، از طریق وبسایت یا اپلیکیشن تترلند اقدام نمایید.