
از لحظه معرفی رمزارزها، مفهوم امنیت یکی از پایههای بنیادین این معجزههای حوزه مالی بوده است. در ابتدای کار که بیت کوین به جهانیان معرفی شد، به علت بیرقیب بودن هیچ نقطه ضعفی بر آن وارد نبود. اما با گذشت زمان و ظهور مدعیان بیشتر، بعضی از نقاط ضعف پادشاه دنیای رمزارزها هویدا شد. اگرچه که درحال حاضر بیتکوین با اختلافی فاحش در جایگاه نخست قرار دارد. با اینحال بعضی رمزارزها وارد میدان شدند تا با استفاده از نقطه ضعف بیتکوین، اعتباری برای خود دست و پا کنند. یکی از این مدعیان که پتانسیل بالایی برای ایجاد تغییرات اساسی در اکوسیستم رمزارزها دارد، رمزارز مونرو (Monero) است.
در این مقاله از تترلند، به مونرو و ویژگیهای منحصر بهفردش اشاره خواهیم کرد.
معرفی رمزارز مونرو (Monero)
پروژه رمزارز مونرو که با نماد اختصاری XMR شناخته میشود یک پروژه متن باز (Open-Source) با تمرکز بر روی افزایش امنیت حریم خصوصی است که در سال 2014 اجرایی شد. این پروژه مانند بسیاری دیگر از پروژههای حوزه رمزارزها، بر اساس تکنولوژی بلاکچین بنا نهاده شده است. یکی از ویژگیهای بلاکچین که رمزارزی مانند بیتکوین هم آن را به ارث برده است، قابل مشاهده بودن جزئیات تراکنشها است.
زمانی که بیتکوین معرفی شد، مشکل متمرکز بودن را بهکلی حل کرد. شبکه غیرمتمرکز بیتکوین باعث شد تا افراد بدون اتکا به شخص یا نهاد سوم (برای مثال، بانک) توانایی جابهجایی دارایی را داشته باشند. اما بیتکوین بهعنوان یک بلاکچین نسل اول محدودیتها و ضعفهایی نیز دارد. مشکل اصلی که تا حدودی به مفهومی امنیتی بدل گشته، قابل ردیابی بودن تراکنشها است.
رمزارز مونرو این خلا امنیتی را با استفاده از تکنولوژی رمزنگاری پر کرده و امکان رهگیری تراکنشها را از میان برداشته است.
طراحی بلاکچین مونرو به گونهای است که عمدا غیرشفاف پیکربندی شده است. این بلاکچین جزئیات تمام تراکنشها مانند هویت فرستنده، دریافت کننده و میزان دارایی منتقل شده را ناشناس و غیرقابل رهگیری نگه میدارد.
علاوهبر پایبندی به حفظ اطلاعات هویتی و حریم خصوصی، فرآیند استخراج مونرو هم جالب است. استخراج مونرو بر اساس مفهوم برابری و تساوی طلبی صورت میگیرد.
همچنین توسعه دهندگان مونرو در هنگام اجرایی کردن پروژه هیچ سهمی را نزد خود نگه نداشتند، بلکه بر روی حمایتهای جامعه برای توسعه این رمزارز تمرکز کردند.
تفاوت مونرو و بیتکوین از منظر امنیتی در چیست؟
همانطور که میدانید، بیت کوین محبوبترین رمزارز در دنیای کریپتوکارنسی است. بیت کوین از پروتکلی خاص برای محفاظت از هویت مشارکت کنندهها استفاده میکند که براساس آن از آدرسهای ساختگی استفاده میشود. این آدرسهای ساختگی بهصورت اتفاقی از ترکیب اعداد و حروف ایجاد میگردند. با این حال، این آدرسهای ساختگی هم امنیت صددرصدی را تضمین نمیکنند.
یکی از مزیتهای رمزارز مونرو نسبت به بیت کوین قابلیت تعویض پذیری (Fungibility) و به بیان دیگر مثلی بودن آن است. یعنی دو واحد از یک ارز میتوانند بدون هیچ تغییری در بینشان متقابلا جابهجا شوند. برای مثال؛ دو اسکناس یک دلاری تعویض پذیر هستند، با این تفاوت که هر اسکناس سریال متفاوتی دارد.
از طرفی، دو قطعه فلز طلای کاملا همسان را در نظر بگیرید. اگر از لحاظ عیار، ظاهر و وزن کاملا یکسان باشند و هیچ یک بر دیگری مزیتی نداشته باشد، پس قابل تعویض هستند.
با توجه به این دو مثال، بیت کوین مانند اسکناس یک دلاری و مونرو مانند قطعه فلز طلا است.
تاریخچه تراکنش هر بیت کوین بر روی بلاک چین ثبت میشود. این قابلیت، امکان شناسایی بیت کوینهایی را که با هر عملی ارتباط دارند میدهند. این اعمال میتوانند شامل پولشویی، قمار و یا سرقت باشند. همین امر میتواند امکان بسته شدن حسابی که این بیت کوینها را نگهداری میکند فراهم سازد.
فرض کنید شما بیت کوینی را خریداری کنید که در گذشته برای قمار استفاده شده و اکنون در حساب شما است، بنابراین حساب شما در خطر این خواهد بود که بلاک شود.
تاریخچه تراکنشها در رابطه با مونرو قابل ردیابی نیستند. همین ویژگی به مشارکت کنندهها شبکهای به مراتب امنتر را ارائه میکند.
رمزارز مونرو چگونه ضریب امنیتی را ارتقا میدهد؟
مونرو از طریق مفاهیمی بهنامهای امضای حلقوی و آدرسهای مخفیانه نگرانیهای امنیتی را برطرف میسازد.
امضاهای حلقوی ارسال کنندهها را قادر میسازند که هویت خود را از سایرین مخفی نگهدارند. این امضاها از طرف هریک از اعضای شبکه انجام میشوند، اما امکان اینکه مشخص گردد کدام یک از اعضای شبکه آن را امضا نموده است وجود ندارد.
پلتفرم مونرو برای ایجاد یک امضای حلقوی، از ترکیب کلید حساب فرستنده با کلیدهای عمومی روی بلاک چین استفاده میکند. این کار باعث منحصر بهفرد شدن این امضا در اوج امنیت میشود. همچنین این عمل باعث میشود تا هویت ارسال کننده مخفی باقی بماند. از طرفی امکان اینکه مشخص شود کلید حساب کدام یک از اعضای شبکه برای تولید امضا استفاده شده است را از نظر محاسباتی ناممکن میسازد.
چالشهای پیش روی رمزارز مونرو
یکی از چالشهای بزرگ رمزارز مونرو که از امنیت بالای آن ناشی میگردد، میل بازارهای غیرقانونی به این رمزارز است. بهعلت غیرقابل ردیابی بودن تراکنشها، بازارهای غیرقانونی مانند مواد مخدر میل زیادی به استفاده از مونرو دارند.
همچنین براساس گزارش CNBC، هکرها نرمافزاری مخرب طراحی کردهاند که باعث میشود کامپیوترها مونرو استخراج کنند و به مقصدی متعلق به کشور کره شمالی بفرستند.
متاسفانه مونرو اساسا این امکان را دارد تا برای دور زدن قانون مورد استفاده قرار بگیرد.
سخن پایانی
با توجه به گسترش و افزایش مجبوبیت رمزارزها بین مردم، پرسشهای زیادی در مورد قیمت رمزارز مونرو مطرح میشود.
با توجه به رشد بیش از 200 درصدی رمزارز مونرو در بازه زمانی آگوست 2020 تا آگوست 2021، این رمزارز پتانسیل زیادی از خود نشان داده است. اگرچه در حال حاضر با قیمت ٢٨٧ دلار و ارزش کل بازار ٥ میلیارد دلاری در رتبه ۴١ از نظر مارکت کپ قرار دارد.
بهطور کلی باید دو حقیقت را پذیرفت؛
نخست اینکه، مارکت رمزارزها با تمام حمایتها و پشتوانه غنی علمی که دارد تازه در ابتدای راه است.
دوم، باید پذیرفت که هرگونه سرمایهگذاری در دنیای پرتلاطم کریپتوکارنسی، بیشک ریسک بهدنبال خواهد داشت.
برای افزایش آگاهی خود در زمینه رمزارزها میتوانید سایر مقالات بلاگ تترلند را نیز مطالعه نمایید.