
گذر زمان و اشتیاق وصفناپذیر فعالان عرصه رمزارزها، فرصت تکامل و رشد را در اختیار این تازه واردان قرار داد. مفهومی که در ابتدا تنها با نام بیتکوین شناخته میشد، درحال حاضر با طیف گستردهای از نامها و پروژهها روبهرو است.
پروژههایی که هرکدام علاوهبر نقاط مشترک، وجه تمایز و اهداف متفاوتی دارند. از نامهای بزرگی مانند اتریوم و کاردانو تا سولانا و ICP ، همگی برای ایجاد تغییری موثر و اساسی کمر همت بستهاند.
در این مقاله، نگاهی به یک پروژه خاص دیگری خواهیم داشت.
این شما و این پروژه رمزارز الگورند، تعریفی جدید از آینده در دنیای کریپتوکارنسی!
معرفی کلی پروژه رمزارز الگورند
پروژه رمزارز الگورند یک شبکه بلاکچین متنباز (Open Source) است. این شبکه از یک ساختار دوقسمتی (دو طبقه) و نوع خاصی از پروتکل اجماع اثبات سهام (Proof of Stake) و یا به اختصار PoS، برای افزایش سرعت و نهایی کردن تراکنشها استفاده میکند. پاداش بلاک در شبکه الگورند بهجای اینکه صرفا به ایجاد کنندگان بلاک تعلق بگیرد (مانند آنچه که در شبکه بیتکوین رخ میدهد)، به تمام دارندگان توکن ALGO تعلق میگیرد.
الگورند چیست؟
در بیان اولیه، الگورند یک شبکه غیرمتمرکز است که برای برطرف کردن چالش سهگانه تکنولوژی بلاکچین ایجاد شده است. این چالش سهگانه شامل سرعت، امنیت و تمرکز زدایی همزمان است.
درسال 2019، یک دانشمند عرصه علوم کامپیوتر و استاد دانشگاه MIT بهنام سیلویو میکالی (Silvio Micali)، پروژه الگورند را اجرایی کرد. این پروژه برای تبدیل شدن به یک شبکه متمرکز بر روی فعالیتهای حوزه پرداخت با بیشترین سرعت ممکن و نهایی کردن آنی تراکنشها تمرکز دارد. رسیدن به این هدف، پردازش و به سرانجام رساندن 1000 تراکنش در ثانیه را میطلبد.
الگورند از پروتکل PoS استفاده میکند و پاداشها را بین تمام هولدرهای توکن بومی این شبکه، یعنی ALGO توزیع میکند.
بهعنوان یک بلاکچین که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی و براساس سهامگذاری (Staking) فعالیت میکند، الگورند توانایی میزبانی از برنامههای غیرمتمرکز (dApps) را دارد.
افزایش نرخ گس (Gas Fee) شبکه اتریوم، باعث شده است که بسیاری از توسعهدهنگان dApps و تریدرهای حوزه DeFi بهدنبال جایگزینی برای اتریوم باشند که انتخاب بسیاری از آنها الگورند بوده است.
همچنین الگورند به توسعهدهنگان امکان استفاده از یک پروتکل خاص این شبکه بهنام دارایی استاندارد الگورند (Algorand Standards Asset) را میدهد. این پروتکل که به اختصار ASA نامیده میشود، توانایی ایجاد و یا انتقال توکن را به این شبکه فراهم میکند.
برای مثال؛ ارز پایداری مانند رمزارز تتر (USDT) به عنوان یک ASA بر روی شبکه الگورند وجود دارد. تتر میتواند از سرعت بیشتر و کارمزد تراکنش کمتری نسبت به شبکه اتریوم، بر روی شبکه الگورند بهره ببرد.
ساختار رمزارز الگورند
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، الگورند ساختاری دو قسمتی (دوطبقه) دارد. اولین طبقه، از قراردادهای هوشمند، ایجاد دارایی و انجام Atomic Swaps بین داراییها پشتیبانی میکند. تمام این فرآیندها بر روی لایه اول بلاکچین الگورند صورت میگیرند، لایهای که حفظ امنیت این بلاکچین را تضمین میکند.
از جمله ویژگیهای این لایه میتوان به امکان ایجاد ASAها توسط کاربران و یا پلتفرمها اشاره کرد. (توکنهای ERC-20 بر روی شبکه اتریوم نیز اینگونه عمل میکنند.)
دومین لایه الگورند بستری برای اجرایی شدن قراردادهای هوشمند پیچیدهتر و بهکارگیری dAppها است. همین دو قسمت شدن لایهها در شبکه الگورند باعث شده است که تراکنشها بسیار کارآمدتر انجام شوند.
زمانی که قراردادهای هوشمند پیچیده بهصورت جداگانه درلایه دوم پردازش شوند، قراردادهای هوشمند سادهتر امکان این را دارند که با سرعت بیشتری مورد پردازش قرار بگیرند.
مکانیزم استیکینگ الگورند؛ اثبات سهام خالص!
الگورند از مکانیزم اثبات سهام منحصر بهفردی به نام اثبات سهام خالص (Pure Proof of Stake) که به اختصار PPoS نامیده میشود، استفاده میکند.
مکانیزم PPoS نسخه بهبود یافته PoS است؛ زیرا میزان حداقل سهام مورد نیاز جهت مشارکت در ساز و کار شبکه، در کمترین حالت ممکن (تنها یک ALGO) قرار دارد.
برای مثال؛ حداقل اتر (ETH) مورد نیاز برای مشارکت در شبکه اتریوم 2، حدودا 32 اتر است.
فرآیند ایجاد بلاک در الگورند
در شبکههایی که از اثبات سهام استفاده میکنند، اعتبارسنجها برای تایید اطلاعات تراکنشها در بلاک بهصورت تصادفی انتخاب میشوند. مکانیزم ایجاد بلاک در PPoS الگورند برای ایجاد بلاک جدید، شامل دو فاز پیشنهاد و اعمال رای میشود. هر مشارکتکننده در شبکه الگورند میتواند در هردو این فازها شرکت داشته باشد. تنها شرط آن، استیکینگ توکن ALGO است تا بهعنوان یک نُد مشارکتکننده در شبکه شناخته شود.
علاوهبر نُدهای مشارکت کننده، نُدهای دیگری بهنام نُدهای تقویت کننده (Relay Nodes) وجود دارند که ارتباط بین نُدهای مشارکتکننده را آسانتر میکنند و نقشی در دیگر امور مانند اعمال رای ایفا نمیکنند.
در فاز پیشنهاد (Proposal phase)، یک رهبر بلاک (Block Leader) برای پیشنهاد دادن در بلاک انتخاب میشود. فرآیند انتخاب رهبر بلاک کاملا تصادفی است که توسط مکانیزم VFR یا (Verifiable random function) انتخاب میگردد. بهمنظور حفظ هرچه بیشتر امنیت در شبکه، رهبر بلاک کاملا ناشناس باقی میماند. فقط خود رهبر بلاک میداند که برای پیشنهاد دادن انتخاب شده است.
در ادامه بررسی فازها، به فاز اعمال رای میرسیم. مرحلهای که نُدهای مشارکت کننده، در کمیتهای انتخاب میشوند. این کمیته تضمین میکند که مشکلات رایج و پیشبینی شده در بلاک ایجاد نمیشوند. اگر اکثریت مشارکت کنندهها توافق داشته باشند که مشکلی وجود ندارد، بلاک به بلاکچین اضافه میشود.
درصورت شناسایی فعالیتهای مخرب، شبکه به حالت ریکاوری تغییر میکند. در اینصورت بلاک مورد نظر از بلاکچین جدا میشود. سپس یک رهبر بلاک جدید برای تکرار فرآیند ایجاد بلاک انتخاب میگردد.
رمزارز بومی شبکه الگورند؛ ALGO
رمزارز ALGO با ارزش کل بازار کمی بیش از 10 میلیارد دلار در رتبه 19، بالاتر از شیبا اینو، پالیگان و استلار قرار دارد.
بهعنوان بخشی از پروتکل منحصر بهفرد شبکه الگورند، پاداشی که برای ایجاد بلاک جدید درنظر گرفته میشود، بهجای اینکه فقط به ایجاد کنندههای بلاک تعلق گیرد، به تمام دارندگان ALGO داده میشود.
بههمین دلیل تمام دارندگان ALGO امکان کسب ٧.٥ درصد درآمد (سود) سالیانه دارند.
بهمنظور ترغیب کاربران برای پیوستن به شبکه الگورند و سرعت بخشیدن به فلسفه تمرکز زدایی که از اهداف پروژه رمزارز الگورند هست، پاداشها هر ده دقیقه توزیع میشوند.
فرآیند ایجاد کوین در پروژه الگورند، مانند هر پروژه برپایه بلاکچین دیگر، براساس توازنی بهینه انجام میشود.
بنیاد الگورند درحال حاضر حجم زیادی ALGO در اختیار دارد. اگرچه منتقدان این پروژه براین باور هستند که در اختیار داشتن این حجم از کوین برخلاف هدف و فلسفه تمرکز زدایی است. با این وجود، شکی نیست که مکانیزم توزیع پاداش با چنین شیوه دموکراتیکی در شبکه الگورند، یک نوآوری خاص محسوب میشود. این نوآوری قطعا به مرور زمان باعث کاهش ماهیت متمرکز هر اکوسیستمی خواهد شد.
سخن پایانی
بنیاد غیرانتفاعی الگورند که در حال حاضر از شروع بهکار آن حدودا دو سال میگذرد. این بنیاد بهخوبی ثابت کرده است که بر اهداف خود در راه توسعه تکنولوژی پایبند است.
اجرایی کردن پروژههای متعدد، حمایت از توسعهدهندگان در چهارچوب برنامههای آموزشی در دانشگاههای معتبری مانند MIT و UC Berkeley و اسپانسر شدن در رویدادهای حوزه بلاکچین، همه نشان از اشتیاق این بنیاد برای توسعه بیشتر این حوزه دارند. بههمین دلیل کارشناسان آینده روشنی را برای پروژه رمزارز الگورند پیشبینی میکنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد رمزارزها، میتوانید دیگر مطالب بلاگ تترلند را نیز مطالعه فرمایید.
همچنین میتوانید برای خرید فوری تتر (USDT) و یا فروش فوری تتر (USDT) و بهرهمندی از به صرفهترین قیمت خرید و فروش تتر از طریق وبسایت و یا اپلیکیشن تترلند، اقدام نمایید.